Ogrodowy kucharz – jaki grill kupić

Lato wolno dobiega końca, dni są coraz krótsze, wieczory chłodniejsze. Klimat wciąż się zmienia i dni ciągle są ciepłe, pełne słońca i bardzo miłe. Potrzebny jest jedynie porządny grill ogrodowy i wciąż mamy możliwość przygotowania potraw na obiad. Potrawy z grilla są wspaniałe – wykorzystujemy do nich o wiele mniej tłuszczu niż do smażonych, są zdrowsze, mięso jest pachnące i doskonałe w smaku.

grill ogrodowy
Jeśli tylko mamy kawałek własnego ogrodu dobrze jest mieć grill i z niego korzystać. Na koniec lata zaczynają się promocje, zatem świetny sprzęt można zakupić w okazyjnych cenach.

Idealny grill ogrodowy powinien być dobrze skonstruowany, mieć duże palenisko i solidny, łatwy do umycia ruszt. Kiedy pragniemy czegoś ekstra kupmy model z pokrywką i wywietrznikami, z dodatkową półką przykładowo na talerze. Przydatne są w grillu kółka – gdy je ma można w razie czego bez problemu go przesunąć w inne miejsce i nie wymaga to wysiłku i gimnastykowania się dwóch osób.

Coraz bardziej popularne są w Polsce grille gazowe. Nie wszyscy jeszcze się do nich przekonali – zawsze będą ludzie dla których grill powinien być opalany węglem a nie gazem. jednakże grille na gaz są łatwe w użyciu – nie wymagają długiego rozpalania, odpada kłopot chemicznych rozpałek przez które na początku z grilla niesie się nieprzyjemny zapach nafty. Mnóstwo tego rodzaju grilli daje także możliwość palenia w nich zwykłym węglem drzewnym, zatem można wybierać. Na długie biesiady z przyjaciółmi – węgiel, na szybki domowy obiad – gaz.

Możemy również pójść w całkowicie inną stronę i zrezygnować z grilla na rzecz… kociołka. Powieszony nad paleniskiem kociołek wypełniony pachnącym jedzeniem to coś wspaniałego. jeśli jesteśmy smakoszami dań jednogarnkowych takich jak gulasz, leczo czy bigos – to wyjście dla nas.

Oczywiście, musimy mieć w ogrodzie oddzielne miejsce na ognisko i wiele cierpliwości – na ognisku dania gotują się nieco dłużej, ale gulasz czy leczo ugotowane takim sposobem smakują wspaniale. Wolne gotowanie na żywym ogniu podkreśla smak każdego elementu dania. Niebo w gębie. Jedzmy potrawy z grilla czy ogniska – są zdrowe i pyszne, a samo przygotowanie ich na grillu albo w kociołku sprawia sporą frajdę.